top of page

Risipa alimentară în gospodărie!

Ți-ai pus întrebarea cât din banii tăi sunt aruncați la gunoi?


Pentru mulți dintre noi, risipa alimentară este o practică atât de adânc înrădăcinată în obiceiurile zilnice încât trece neobservată. Nu menționez aici cât rău facem mediului înconjurător, este strigător la cer cât de inconștienți am devenit, voi rămâne însă la zona financiară.


Câți bani dai pe mâncare lunar? Dar anual?


Știu că pentru mulți dintre noi economisirea este un proces greu, efectiv nu rămân bani să mai pui și deoparte. Una din soluțiile de economisire este prin a reduce risipa alimentară în gospodărie. De aceea vă propun un exercițiu, haideți să ne uităm puțin la cum ne procurăm hrana:


  • Cumpărăturile săptămânale le faci pe bază de listă sau “la sentiment” altfel zis “ce am chef”?  Adoptă metoda “lista fără negocieri”, verifică ce produse s-au terminat, ce produse chiar îți trebuie, fii cinstit cu tine lasă pe listă spațiu pentru două produse de răsfăț (alocă o sumă fixă).

  • Cumperi aceleași mărci de produse, sau verifici dacă există și altele de aceeași calitate dar la un preț mai mic? Ce ar fi să îți arunci privirea și pe produsele care sunt pe rafturile de jos, nu la nivelul ochilor. Alea care deși au aceeași calitate nu au avut același buget de marketing.

  • Citești etichetele produselor? Unele produse chiar nu ar trebui mâncate.

  • Gătești acasă sau mai mult comanzi mâncare? Cât ar costa produsul comandat dacă l-ai prepara acasă? Unele mâncăruri sunt atât de simple, multe se fac la cuptor, îți ia 10-30 de minute să le pregătești apoi te uiți la TV până sunt gata. Salatele nu mai zic.

  • La final de săptămână ce produse arunci cel mai frecvent? Acelea ori reduci cantitatea ori nu le mai cumperi o perioadă.

  • Câte zile mănânci dintr-o mâncare? Când eram eu mică, în vremea erei comuniste, mama făcea mâncare pentru 3 zile. Cu puțină imaginație poți mânca aceeași mâncare cel puțin doua zile, schimbi salata, pregătești două feluri de carne cu aceeași garnitură. Există metode de a nu simții că e același lucru.

Risipa alimentară în gospodărie

După ce am trecut prin aceste întrebări, gen rezumat, hai să  enumerăm mai pe larg câteva soluții practice și ușor de implementat pentru a combate risipa alimentară în cadrul familiei tale:


1. Planificarea meselor


Unul dintre pașii cei mai importanți pentru a reduce risipa alimentară este planificarea atentă a meselor. Regula de bază: nu mai cumpăra mâncare pe bază de memorie, folosește lista de cumpărături.

Cum să o faci:

  • Verifică inventarul: înainte de a merge la cumpărături, verifică ce alimente ai deja acasă și ce trebuie consumat urgent. Stabilește ce e ai putea găti cu ceea ce ai deja, și ce îți lipsește. Chiar vrei să arunci produsele astea? Câți bani ai dat pe ele?

  • Planifică ce vrei să mănânci pe o săptămână și cum te vei organiza să ai mâncarea respectivă. Cumpără doar ceea ce ai nevoie, deși știu că e greu abține-te de la achizițiile impulsive. Lasă totuși pe listă unul-două produse de răsfăț cu buget fix.

  • Folosește liste de cumpărături: o listă bine organizată te ajută să fii mai atent la ceea ce cumperi să nu mai pui în coș lucruri de care nu ai nevoie.

  • Pleacă de acasă cu bani ficși, plătește cash, să vezi cu brusc vei fi mai atent la ce pui în coș.


2. Învață să păstrezi alimentele corect


Cum păstrezi alimentele poate face diferența între a le consuma la timp sau a le arunca. Mulți dintre noi nu știu cum să depoziteze corect produsele, iar acest lucru duce la o risipă inutilă.


  • Folosește recipiente etanșe pentru păstrarea alimentelor: fructele și legumele, de exemplu, se păstrează mai bine în recipiente care nu permit aerului să pătrundă.

  • Învață ce alimente nu trebuie puse în frigider: de multe ori, anumite produse, precum bananele, roșiile sau cartofii, nu trebuie păstrate la frigider. Află care sunt condițiile optime de depozitare pentru fiecare aliment. Găsești pe net toate informațiile doar să le cauți.

  • Congelează alimentele înainte ca acestea să se strice: se aplică și la mâncarea gătită. E prea multă pune o porție la congelator pentru mai târziu.


3. Înțelege etichetele de pe produse


Mulți dintre noi tindem să aruncăm alimentele care au depășit data de expirare, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că ele sunt perisabile sau nesigure pentru consum. Uneori, termenul „best before” nu înseamnă că alimentul nu mai este bun, ci doar că nu mai este la fel de proaspăt.


  • Încearcă să diferențiezi între termenii „best before” și „use by”: „Best before” este termenul care indică perioada în care un aliment este la apogeul calității sale, dar nu este perisabil. „Use by” semnifică data până la care un produs trebuie consumat pentru a fi sigur.

  • Verifică alimentele înainte de a le arunca: chiar dacă alimentele au depășit termenul „best before”, multe dintre ele sunt încă bune de consumat, atâta timp cât nu prezintă semne de alterare, cum ar fi miros sau aspect neplăcut.

  • Verifică mai ales ce conțin produsele cumpărate, sincer mai bine mai puțin dar sănătos decât mult și degeaba sau mai rău dăunător.


4. Gătește porții mai mici


O altă cauză a risipei alimentare este gătirea unor porții prea mari, care nu sunt consumate și drept urmare aruncate.

 

  • Gătește porții mai mici:  schimbă vasele în care gătești, încearcă să prepari doar cât aveți nevoie pentru numărul de mese stabilite să vezi cum se potrivesc porțiile familiei tale. Apoi poți ajusta  și să gătești mai mult dacă este cazul.

  • Congelează: în loc să arunci mâncarea rămasă, ți-ai dat seama că e prea mult, o porție sau două congelează pentru mai târziu.


5. Educă familia și mai ales copii în privința risipei alimentare


Părinții noștri au un respect mai mare decât noi pentru economie, pentru echilibru, poate ar fi bine să ne întoarcem la niște obiceiuri mai sănătoase. Educarea copiilor în privința economisirii alimentelor este foarte importantă, pe noi ne-a luat valul consumarismului poate pentru ca nu ai noștri nu au avut experiența necesară să ne educe. Ei au trăit in vremuri de lipsuri, noi știm ce înseamnă prea multul. Haideți să ne învățăm copii să aprecieze mâncarea și să o folosească în mod responsabil.


6. Donează alimentele care nu vor fi folosite


Dacă ai alimente în exces pe care nu le vei consuma, o soluție bună este să le donezi. Poate fi destul de greu să găsești organizații caritabile unde să le dai, însă femeia de servici de la scara blocului, sau nenea care adună sticle în spatele blocului, sau femeia care cerșește la biserică s-ar putea să aprecieze acea mâncare.


Când vorbim de reducerea risipei alimentare vorbim de formarea unor obiceiuri foarte benefice pentru viața, portofelul și economiile tale. Un stil de viață sustenabil și responsabil aduce echilibru și prosperitate. Începe treptat, nu trebuie să implementezi totul deodată, fă schimbări mici dar constante și vei vedea diferența.


Să avem o viață echilibrată!


Risipa alimentară în gospodărie

8 views0 comments

コメント


Newsletter

Abonează-te și vei primi GRATUIT e-Book-ul  "Preia controlul banilor tăi"

Mulțumesc pentru abonare!

@2023 by Gânduri și Bani
  • Facebook
  • LinkedIn
Toate drepturile rezervate ION GEORGETA 2023
bottom of page