Poate părea ciudat să ne gândim că avem o personalitate specifică banilor, dar o avem!
Tipul de personalitate financiară își pune amprenta asupra comportamentelor financiare și afectează modul în care fiecare își gestionează, cheltuie, economisește și investește banii.
Adică deși suntem unici, fiecare în felul său, în relația cu banii avem niște trăsături comune.
Aceste personalități / tipologii se formează, ca mai toate tiparele, in tinerețe, însă ele se pot modifica în timp fie prin:
Acțiuni repetate conștiente
Influența mediului / anturajului cu impact emoțional
Evenimente unice cu puternic impact emoțional
Cele 5 personalități financiare:
1.Spender / Cheltuitorul – “Am venit. Am văzut. Am cumpărat.”
Spender-ul / Cheltuitorul își găsește plăcerea în cumpărarea de bunuri și servicii. Acest tip de personalitate are “distanța între văzut – plăcut- dat cu cardul” foarte scurtă.
Sunt aceia care intră in supermarket după pâine și lapte și pleacă cu coșul plin cu te miri ce, pe principiul “dacă ne trebuie”.
Are obiceiul de a cumpăra lucruri, chiar daca nu are nevoie de ele, cumpărăturile fiind ceva care îl/o fac să se simtă bine / cu sens. Face cadouri scumpe prietenilor, dar nici cu cheltuielile personale nu e mai prejos. Rareori ratează o ocazie de a cheltui.
Efectul, acest tip de personalitate are dificultăți în a respecta un budget, în a economisi pentru viitor și a prioritiza ceea ce este important. Pentru el/ea întârzierea satisfacției imediate in favoarea unor obiective pe termen lung poate fi dificilă. Deși declară ca “vrea sa economisească” pare să uite complet când e în magazin.
Recomandări:
Alocă o sumă negociabilă pe care să o pui deoparte lunar, oricât de mică.
Pentru achiziții mai mari, stabilește o sumă, amână cumpărarea pentru 1 -2 zile.
Automatizează economiile și investițiile, du banii departe de tine.
Pleacă la cumpărături cu sume fixe, lasă cardurile de credit acasă.
2. Hoarder / Saver / Economul – mentalitatea "Nu sunt zgârcit, sunt cumpătat!"
Saver-ii respectă o singură mantră “economisește/ economisește / economisește “!
Pentru ei este o relaxare să-și gestioneze bugetul și să-și revizuiască finanțele pentru a vedea unde se află în atingerea obiectivelor financiare.
Banii le aduc un sentiment de siguranța și control, își verifică des conturile bancare și se bucură de cât de mulți bani au economisit, se bucură când prind o super- promoție și vânarea de oferte este un scop în sine.
Cheltuirea banilor pe cadouri sau divertisment este tare dificilă, deoarece acestea nu intră în categoria necesar / important, toate sunt scumpe, toate sunt fără valoare.
“De ce să dai banii pe așa ceva? „
În cazuri extreme acești oameni simt nevoia să-și țină banii la saltea sau în maxim conturi bancare, preferând să-i distrugă inflația decât să-i riște prin investiții.
Recomandări:
Economisește, dar pune-ți întrebarea de ce o faci și pentru cine?
Acordă-ți o sumă pentru răsfăț, care din start o poți cheltui pe orice.
Educă-te financiar, vezi cum poți investi banii tăi pentru a-i proteja de inflație.
3. Avoider / Evitatul “Lasă ca ne descurcăm noi!”
Acești oameni se simt anxioși, copleșiți sau incompetenți în ceea ce privește controlul banilor și ca atare evită îndeplinirea sarcinilor legate gestionarea banilor.
Nu vor să țină un buget pentru că este obositor, uită să achite facturile sau ratele pentru că nu știu când sunt scadente. Nu știu câți bani au în cont sau în economii sau câți câștigă în general.
Pot intra în contracte de împrumut pe termene lungi sau sume mari fără să citească cu atenție contractul, fără să-și facă niște calcule pe principiul “ne descurcam noi cumva”.
De asemenea evită să-și investească banii pentru că procesul pare copleșitor și greoi.
Recomandări:
Începe să-ți construiești bugetul.
Aloca sume pe categorii de cheltuieli “pușculițe financiare”.
Dacă te simți copleșit roagă un prieten Saver să te ajute sau un consilier finanțe personale.
Nu intra în contracte de credit fără să te consulți cu cineva cu experiență.
4. Money monk / Călugărul Banilor „Banii sunt sursa tuturor relelor”
Un călugăr al banilor crede că banii sunt răi și cu cât sunt mai mulți cu atât te corup mai tare.
Acești oameni au o situație financiară modestă, ei tind să evite încercarea de a strânge avere, deoarece dacă se ocupă de acumularea de bani sunt lacomi și sufletul lor va fi pierdut.
Mai mult se simt vinovați dacă primesc o sumă mare de bani pe neașteptate.
Money monk va accepta un salariu mic chiar dacă afectează negativ nivelul de viață al familiei, deoarece are probleme în a-și negocia drepturile legate de bani. Nu cere niciodată o mărire de salariu – nevoia de bani ar însemna lăcomie.
Recomandări:
Înțelege binele pe care l-ai face celor din jur dacă ai avea bani.
Înțelege că nu banii in sine sunt problema ci iubirea de bani.
Sunt mulți oameni bogați care sunt corecți și buni.
5. Amasser / Investitorul „Îmi plac banii, eu știu să am grijă de ei”
Investitorul este acela căruia sentimentul de a avea sume mari de bani la dispoziția sa pentru a cheltui, a economisi și pentru a investi îi aduce o plăcere deosebită.
Când nu își respectă strategia de economisire și investiții simte un sentiment de gol, de inutilitate. Pentru Amasser să aibă bani mulți la dispoziție îi oferă un sentiment de putere și stimă de sine. Nu face decizii pripite cu privire la riscuri, ci le studiază atent, apoi și le asumă în concordanță cu obiectivele financiare care și le-a stabilit.
Însă îi e greu să lase pe altcineva să-i administreze banii.
Recomandări:
Să continue să se educe financiar.
Să evite tentația mândriei și percepția că știe tot.
A fi conștient de obiceiurile tale când vine vorba de bani te va ajuta să faci schimbări în viața ta și să aduci echilibrul.
Este important să reținem că putem fi clasificați în mai multe tipologii financiare. Majoritatea suntem o combinație de categorii și sub influența experiențelor trăite personalitatea noastră financiară se poate schimba în timp.
Dacă vrei să știi ce personalitate financiara ai găsești Testul de evaluare a tiparului financiar în secțiunea Resurse Gratuite.
Parcurge testul si vezi ce tipologie / personalitate ți se potrivește.
Comments