Cred că mentalitatea și convingerile personale sunt factorii primordiali în crearea prosperității. Am demarat seria acestor articole cu “Cahsflow-ul sărăciei și prosperității” pentru că este un subiect mai ușor de digerat și de acceptat. Oamenii vor vrea să-și dovedească ca adevărate credințele personale chiar cu prețul sănătății financiare. Mai mult în România banii sunt un subiect tabu, noi nu vorbim despre bani, toți ne pricepem să avem grijă de banii noști, doar că nu știu cum 60% dintre români nu leagă două salarii.
Convingerile legate de bani
Ce sunt banii? Un simplu mijloc de schimb. Un instrument care ne dă acces la o viața mai bună având rolul de a aduce siguranță financiară și deschizând o lume cu mult mai multe posibilități.
Banii ne ajută să ne îndeplinim visele, să putem ajuta mai mult, să putem construi și oferi mai mult.
Ce nu pot face banii? Nu îți pot aduce iubire sau fericire, nu îți pot aduce relații sincere și trainice, nu te pot face un om mai bun sau mai rău.
Exact, banii nu schimbă oamenii, doar accentuează caracterul deja existent, un om rău va putea face mai mult râu având acces la bani și putere. Un om bun va putea face mult mai mult bine având resursele financiare necesare.
Materia și spiritul există împreună. Pentru cei care se consideră mai presus de aceste preocupări superficiale, cum sunt banii, îi anunț cu dragoste și înțelegere că se mint pe ei înșiși. Atât timp cât nu te-ai retras într-o mânăstire sau o chilie pentru rugăciune, atât timp cât trăiești în lume, te folosești de acest instrument numit bani. Negând preocuparea pentru gestionarea eficientă a lor, negi o parte din viața ta.
Avem atât de multe credințe limitative legate de bani că poate fi scrisă o carte.
Voi da exemplu credința mea cea mai puternică: oamenii bogați nu se vor mântui pentru că sunt egoiști și avari. Recunosc că această credință a fost atât de adânc înrădăcinată în sufletul meu, încât și acum revine din când în când ca un ghimpe în inimă și e nevoie să îmi reiau exercițiile de echilibrare.
Cum am echilibrat această credință?
Am înțeles binele pe care îl pot face în jurul meu având banii necesari: pot dona mai mult, având venituri pasive îmi pot folosi timpul pentru ajuta, inclusiv aceste articole fac parte din contribuția mea în lume.
Am înțeles că împărați precum Constantin și Elena au devenit sfinți deși erau bogați evident.
Am înțeles că iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor, nu banii în sine. A fi sărac nu îți asigură un loc în Rai, pentru că, și dacă ai doar un ac, dar ții la el ești mai păcătos decât omul prosper care nu e atașat de averea sa.
Am început să-mi pun întrebări precum: cât de mult bine pot face în lume dacă sunt săracă? Cu ce sunt mai bună în fața lui Dumnezeu dacă sunt săracă?
Convingerile limitative ne subjugă și ne fac să trăim viața conform lor, căutând inconștient să le validăm ne limitează opțiunile și inițiativa.
Aceste convingeri se împart în trei categorii:
Convingeri despre bani:
Banii se fac greu.
Banii sunt sursa tuturor relelor.
Banii transformă oamenii.
Banii nu cresc în copaci.
Ban la ban trage.
Banii nu sunt importanți. Contează mai mult sănătatea și familia. Gândirea de tip Sau. De parcă dacă ai bani presupune automat că devii bolnav și îți pierzi familia.
Convingeri despre propria persoană:
M-am născut sărac deci voi muri sărac.
Nu știu cum să fac bani.
Nu am curaj.
Valoarea mea este dată de bani.
Sunt prea bătrân să mai pot face ceva, nu mai am timp.
Câștig prea puțin ca să pot economisi.
Nu știu să investesc, voi pierde banii.
Am o singură viață vreau să trăiesc nu să economisesc.
Convingeri despre ceilalți
Dacă eu câștig mai mulți bani, înseamnă că altcineva va rămâne fără.
Oamenii bogați sunt egoiști, superficiali și răi.
Oamenii bogați sunt așa pentru că au furat și au înșelat.
Oamenii bogați și-au vândut sufletul pentru bani.
Ca femeie nu pot să câștig mai mult decât partenerul meu.
Dacă voi fi bogat îmi voi pierde prietenii, mă voi înconjura de profitori.
Demontarea acestor convingeri începe cu următoarele întrebări:
Și dacă nu e adevărat? Dacă nu aș avea această convingere cum aș acționa?
Ce beneficii am pentru că păstrez această convingere? Fii sincer, caută pentru că sigur ai, minim 3.
Ce dezavantaje am pentru că păstrez această convingere? Minim cinci.
Caută un model, un om (folosește internetul, citește autobiografii ale unor oameni de succes, urmărește documentare) care a pornit din aceleași condiții ca tine și a reușit. Gen a fost un copil sărac și adult a reușit să devină bogat.
Mentalitatea sărăciei versus mentalitatea prosperității
Oamenii prosperi au un mod de gândire foarte diferit față de oamenii săraci. Oamenii prosperi se raportează la viață, privesc oportunitățile și obstacolele în mod chiar opus versus oamenii săraci.
Iată mai jos câteva diferențe ce vorbesc de la sine. Testați ce am scris mai jos, puneți câteva întrebări oamenilor prosperi din jurul vostru și oamenilor săraci, și comparați răspunsurile.
Diferența 1. Oamenii bogați sunt convinși că ei își creează viața, că ei sunt responsabili să-și creeze un trai mai bun, săracii cred că viața li se întâmplă. Lipsa asumării responsabilității, victimizarea, învinovățirea altora pentru eșecurile noastre ne țin săraci. Statul e de vină, părinții, viața. Oara așa este?
Diferența 2. Oamenii bogați se concentrează asupra oportunităților. Oamenii săraci se concentrează asupra obstacolelor. Lucrurile asupra cărora îți vei concentra atenția și timpul acelea vor crește. Dacă vezi doar obstacole, doar ce poate merge rău, nu vei avea curajul să începi. E bine să faci o evaluare realistă asupra diverselor evenimente, însă de multe ori evaluarea este doar negativistă doar focusată de ce te împiedică să reușești.
Întrebare de clarificare valabila pentru ambele diferențe: dacă te uiți în urmă câte oportunități ai ratat din frică sau lipsă de încredere? Fii sincer.
Diferența 3. Oamenii prosperi admiră alți oameni bogați, plini de succes. Oamenii săraci invidiază și nu suportă oamenii bogați și cu succes. Diferența dintre admirație și invidie este imensă. Când admiri te întrebi ce poți face să fi la fel, când invidiezi îți umpli inima de ranchiună care blochează posibilitatea de a învăța sau de a modela comportamentele ce te pot face bogat. Când admiri vrei să fi cu și ca oamenii ăia, când invidiezi crezi că nu poți fi ca oamenii ăia deci nu îi vrei în preajmă.
Diferența 4. Oamenii prosperi se înconjoară de oameni pozitivi, cu viziune și obiective. Săracii se înconjoară de oameni fără succes sau cu o atitudine negativă. Se zice că suntem media celor 5 oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp. Dacă alegi să se înconjori de oameni negativiști aceștia te vor trage în jos, îți vor înăbuși inițiativele și te vor demotiva.
Dacă alegi în schimb să te înconjori de oameni cu obiective, care se dezvoltă continuu aceștia îți vor oferi sprijin și inspirație pentru a-ți urma visurile.
Diferența 5. Oamenii bogați aleg sa fie plătiți in funcție de rezultatele oferite. Săracii vor să fie plătiți in funcție de timp. Pentru un om bogat nu contează timpul consumat pentru a livra un bun sau serviciu ci valoarea acestuia, adică beneficiul adus clientului de bunul sau serviciul respectiv. Dacă ai stat la muncă 10 ore dar la final de zi munca ta nu aduce prea mari beneficii angajatorului sau clientului tău, nu te aștepta la un salariu prea mare. Știu că doare, tare greu mi-a fost și mie să accept, dar banii cu adevărat mulți nu vin din timp ci din valoare.
Diferența 6. Oamenii bogați gândesc „si una, si cealaltă”. Săracii gândesc „sau una, sau cealaltă”. De câte ori nu ai auzit: banii nu sunt importanți mai bine să fii sănătos. Parcă a avea bani presupune automat să fii bolnav. Sau nu am noroc în bani dar am în dragoste. De ce a avea bani presupune automat să fi singur și nefericit. Nu pot fi și bogat și sănătos? Sau și bogat și cu o familie frumoasă? Eu zic că DA.
Și în închidere oamenii prosperi au o mentalitate de investitor focusată pe înmulțirea, economisirea si investiția banilor lor. Pentru ei este important să-și gestioneze eficient banii și sunt dispuși să-și asume riscuri calculate și să folosească bani pentru a face mai mulți bani.
Pe de altă parte, săracii sunt prinși într-un tipar de supraviețuire zilnică, fără viziune pentru viitor.
Se spune ca oamenii foarte săraci gândesc pe zile, oamenii săraci si clasa medie gândesc pe luni (să avem de la o lună la alta), oamenii bogați gândesc pe ani si zeci de ani.
Sunt decizii financiare care ruinează familii, care le blochează creșterea financiară, decizii impulsive luate fără o documentare și analiză prealabile: credite costisitoare, achiziții de pasive, cheltuieli constante peste veniturile lunare și lista continuă.
Este alegerea ta din ce categorie vrei să faci parte.
Tu poți face schimbarea, nimeni nu o poate face în locul tău. Și dacă pare greu, atunci înseamnă că nu e imposibil!!
Succes!!
Comments