ETF-urile sunt pasul următor din punct de vedere complexitate si randament în investițiile la Bursă / Piața de capital.
ETF (Exchanged Traded Fund) este un fond de investiții tranzacționat la bursă care urmărește performanța activului suport prin replicarea unui Indice bursier.
Un indice bursier este un indicator statistic care reflectă evoluția în timp a prețurilor grupului de acțiuni sau obligațiuni ce intră în componența sa.
Fiecare acțiune are o anumită pondere (procent) in indice, proporționala cu capitalizarea sa totală (capitalizarea free-float-ului).
Free float-ul reprezintă numărul de acțiuni al unei companii, care se tranzacționează liber la bursă, în orice moment. Adică acțiunile care nu sunt blocate in contul acționarilor majoritari și pot fi cumpărate de pe bursă.
Exemple de indici :
BET (Bucharest Exchange Trading) este indicele principal al Bursei de Valori București (BVB) și reflectă evoluția celor mai tranzacționate 20 de companii de pe Piața Reglementată din Romania (Banca Transilvania, BRD, Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Transgaz si tot asa).
·SAP500 este indicele format din cele mai mari 500 de companii din Statele Unite. Este adesea considerat un barometru al performanței pieței bursiere in general.
MSCI Index este conceput pentru a reprezenta performanțele acțiunilor companiilor mari si mijlocii, pe termen mediu, în 23 de piețe dezvoltate, deci include atât US cât și Europa.
De fapt ce este un ETF?
Este un coș de instrumente financiare (acțiuni sau obligațiuni) din care putem cumpăra unități de pe Bursă. Ca și fondurile mutuale, oferă investitorilor posibilitatea de a investi în structuri de portofolii diversificate. Replicarea fiind pasivă însă nu implică niște profesioniști care să analizeze și să aleagă instrumentele financiare. Astfel costurile sunt mult mai mici.
Când cumpărăm o unitate din ETF-ul ce replica BET de exemplu deținem o bucățica din cele mai tranzacționate companii din Romania (Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Nuclearelectrica, Transgaz, BRD și așa mai departe) conform ponderii fiecăreia în indice.
Cum putem investi intr-un ETF?
Pentru a putea investi într-un ETF trebuie mai întâi sa deschidem un cont la un Broker, adică o platforma de tranzacționare pe Bursa. Brokerul se alege in funcție de niște criterii esențiale: ce comisioane practica, cat de intuitiva este platforma, daca are conturile segregate, daca permite mutarea portofoliului către alt broker.
Cum alegem un ETF?
Pe piață există acum o multitudine de ETF-uri, alegerea lor depinde de strategia de investiții a fiecăruia si ariile de interes.
De exemplu:
Decidem sa avem un portofoliu din 3 ETF-uri pentru ca suma investita lunar este mică si nu vrem sa ne complicam. Putem alege
un ETF pe acțiuni piețe dezvoltate gen SAP500 pentru 60% din suma,
un ETF obligațiuni 30% din suma
un ETF acțiuni piețe emergente 10% din suma pentru diversificare.
Sau 60% acțiuni, 30% Obligațiuni si 10% Aur.
In fiecare luna cumpăram un singur ETF pentru minimizarea comisioanelor de tranzacționare și într-un Excel urmărim procentele.
Accesând acest site https://www.justetf.com/en/find-etf.html
găsim informatii despre ETF-urile existente pe piață.
Important:
ISIN este codul unic de identificare ETF
Ticker este identificatorul instrumentului pe bursă
Un ISIN poate avea mai multe tickere în funcție de bursa unde este listat.
Ce trebuie sa stim cand alegem un ETF?
Managementul:
Management company – ManCo – trebuie sa fie o companie stabila cu un VAN (valoarea activului net) mare.
Există cinci ManCO cu active ETF de 100 de miliarde de dolari sau mai mult sub administrare:
BlackRock: 2.117 trillioane USD
The Vanguard Group: 1.619 trillioane USD
State Street Corp SPDR: 881 de miliarde USD
Invesco Ltd.: 308 de miliarde USD
Charles Schwab: 214 de miliarde USD
Custodele este depozitarul instrumentelor deținute de ManCo – acesta trebuie să fie o instituție mare situata într-o țtara stabilă din UE
Administratorul fondului - FA – in general este aceeași instituție cu cea a custodelui
Auditorul sa fie unul din Big4 companii de audit (PWC, Deloitte, KPMG,EY)
Elementele ETF-ului
TER - Total Expense Ratio: toate comisioanele pe care un investitor le plătește anual din valoarea portofoliului - trebuie să fie cât mai mici
Randament: trebuie sa fie egal sau cat mai aproape de cel al Indicelui urmărit
Tipul de replicare: sintetic sau cu deținere. De recomandat cu deținere.
AUM - Assets under management - total instrumente la valoare de piața gestionate de fond pentru clienții săi. Trebuie sa fie cat mai mare.
Sa fie reglementat UCITS – adică să respecte directivele Uniunii Europene ce reglementează tranzacționarea de fonduri, aceste reguli sunt pentru protecția investitorilor
Utilizarea dividendelor: cu acumulare sau cu distribuire. Cu acumulare valoarea dividendelor se adaugă în portofoliu, cu distribuire valoarea dividendelor se achită către investitor în contul deschis la Broker. Dacă alegem cu distribuire vom achita mai multe comisioane și impozite, deci recomandat cu acumulare.
Domiciliul: pentru a reduce impozitele alegem un ETF cu domiciliul într-un paradis fiscal. Exemplu: Irlanda
Avantaje:
Diversificarea
Achiziția rapidă de pe bursă, efort mic
Costuri mici
Dividende reinvestite imediat – dacă alegeti ETF cu acumulare
Dezavantaje:
Nu se pot automatiza, trebuie să iți dedici lunar 30 minute să iți faci transferul și achizitia. Totul depinde de tine și este nevoie de disciplină și consecvență.
ETF-urile ca și fondurile mutuale nu sunt depozite, iar valoarea investițiilor tale nu este garantată. Ea poate crește sau se poate diminua în funcție de evoluția piețelor.
Cum facem practic
Pasul 1 – ne stabilim strategia și perioada investitionale (recomandat o perioadă de minim 10 ani)
Pasul 2 – deschidem un cont la un Broker
Pasul 3 – alegem ETF-urile în care vom investi
Pasul 4 – lunar transferăm suma decisă în contul Brokerului și cumparăm unitățile din ETF-urile alese.
Sper ca acest articol să ofere un start celor ce iși doresc să facă investiții recurente prin ETF-uri.
Succes!!
Comments