Cum poți investi pe Piața de Capital / Bursa?
Când vorbim de investiții la Bursa suna complicat, riscant si “nu pentru noi”. Ma includ in acest “noi” pentru ca personal mi-a luat mult timp (prea mult) pentru a face un prim pas.
Există două variante simple pe care oricare dintre noi le poate utiliza:
Fondurile mutuale si
ETF-urile
Fondurile mutuale – cea mai simplă variantă de a investi. Ce sunt fondurile mutuale?
Sunt fonduri de investiții deschise care atrag și pun la comun banii oamenilor si ii investesc apoi in instrumente financiare: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, depozite.
O societate de administrare (SAI – societate de administrare investiții) primește bani de la investitori si apoi ii gestionează cu scopul de a oferi acestora un randament cat mai bun. Contra acestor servicii SAI percepe un comision. Cum investești într-un fond mutual?
Pentru a investi într-un fond mutual cumperi unități de fond sau titluri de participare, se numește si subscriere.
Unitățile de fond se pot cumpără direct de la sediul SAI, de la băncile sau casele de brokeraj (SSIF) partenere. Deci daca o persoană vrea să investească într-un fond mutual poate să meargă la banca unde își încasează salariul si sa discute cu un consultant despre ce oferte de fonduri au. Daca după un timp vrea sa își vândă unitățile de fond merge tot la banca si completează o cerere de retragere. In câteva zile va primi valoarea la zi a unităților sale de fond. Ce ar trebui sa știm când alegem un fond mutual?
Sa citim documentul KIID - Informații Cheie Destinate Investitorilor - care conține o sinteza a informațiilor legate de fond. Mai este si Prospectul de Emisiune dar măcar KIID trebuie citit.
Ce comisioane percepe fondul, mai ales comisionul de administrare - sa fie cât mai mic.
Ce randament a produs fondul in trecut, pe o perioadă cât mai lungă de timp - să fie cât mai mare. Nu garantează randament si in viitor dar avem o idee.
Dacă un fond aduce un randament anual de 8% însă are un comision de administrare de 3%, atunci de fapt rămânem cu 5%.Valoarea Activului Net (VAN) adică valoarea curentă a portofoliului de active deținute de fond (cumpărate cu banii investitorilor).
Cu cât este mai mare cu atât fondul este mai puternic si deci mai stabil.
Dacă are comision de răscumpărare. Adică daca percepe comision când omul se retrage din fond.
Tipuri de fonduri mutuale:
Fondurile monetare – acele fonduri care investesc peste 90% în instrumente monetare (certificate de depozit, titluri de stat) și depozite la bănci. Aici avem risc scăzut, randament mic dar relativ constant.
Fondurile de obligațiuni – acele fonduri care investesc peste 80% în obligațiuni (municipale, de stat sau corporative). Au grad de risc redus, totuși mai mare decât cel al fondurilor monetare, și randamente ceva mai ridicate;
Fondurile de acțiuni: care investesc peste 85% în acțiuni. Acestea sunt cele mai riscante deoarece sunt expuse la fluctuațiile piețelor bursiere. Randamentele pot fi însă pe măsura riscurilor.
Fondurile mixte (diversificate) – sunt fonduri care combină in diferite proporții tipurile menționate anterior.
Putem sa ne facem propriul split: daca avem 200 de lei lunar si vrem sa investim 50% acțiuni si 50% obligațiuni, cumpăram de 100 lei unități de fond la un Fond mutual pe acțiuni si cealaltă 100 lei unități de fond la un Fond mutual pe obligațiuni.
Avantaje ale fondurilor mutuale:Ușor de accesat - mergi la bancă si completezi câteva formulare
Ușor de automatizat, setezi debitare automată si banii pleacă lunar din cont la data prestabilită
Diversificare – printr-o unitate de fond am cumpărat si noi o bucățică dintr-un cos diversificat de acțiuni/obligațiuni
Management profesionist – selectarea plasamentelor și monitorizarea investițiilor sunt realizate de profesioniști
Lichiditate – putem oricând răscumpăra unitățile de fond si vom primi valoarea lor din acel moment, obligatoriu.
Dezavantaje:
Comisioane mai mari: sa investim fără a face practic nici un efort presupune un preț. Aceste comisioane sunt un factor important de luat in calcul.
Riscul: dacă managerii de fond nu fac o treabă bună atunci randamente vor fi scazute.
De reținut: fondurile mutuale nu sunt depozite, iar valoarea investițiilor nu este garantată. Ea poate crește sau scade în funcție de evoluția piețelor. De acea se recomandă o echilibrare între fonduri de acțiuni și obligațiuni.
Autoritatea care reglementează si supraveghează aceste fonduri este ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).
Investiții profitabile!
Comments