top of page

Imaturitatea emoțională și relația cu banii

In ce stadiu al dezvoltării emoționale suntem fiecare?

Si ce efect are asupra modului în care ne gestionam banii?


Te-ai surprins vreodată reacționând ca un copil?

Afirmăm că suntem oameni maturi, avem joburi, copii unii dintre noi și totuși deseori regăsim în spatele reacțiilor noastre niște copii care dau din picioare supărați că nu primesc ce vor sau se simt abandonați sau niște adolescenți răzvrătiți care nu vor sa facă ce le zic „ce mari”.


Ce este imaturitatea emoțională și cum afectează relația cu banii?

Imaturitatea emoțională, in general, se referă la dificultatea de a-ți gestiona emoțiile într-un mod sănătos și responsabil.  Sunt oameni care, din punct de vedere emoțional, au rămas blocați în diferite stadii de evoluție și deși corpurile lor au ajuns la maturitatea fizică, comportamentele lor denotă altceva (reacții impulsive, nervoase, exagerate, neasumarea responsabilității, așteptări ca alții să facă sau să îi ajute și lista continuă).

Imaturitatea emoțională și relația cu banii

Am pus mai jos stadiile principale de maturizare:

           Copii - cei care nu sunt responsabili de acțiunile lor, ceilalți sunt de vină și tot ceilalți ar trebui să se schimbe sau să le rezolve problemele. Acest stadiu ne blochează în a lua decizii și a acționa, apare adesea sub forma lipsei de inițiativă, altcineva trebuie să valideze sau să facă.

         Adolescenți – este etapa caracterizată printr-o independență parțială însoțită de dorința de răzvrătire. Decizia de a face invers decât normele percepute, invers decât ce zic ceilalți indiferent dacă este benefic sau nu. Cei care vor să facă ce vor, acum, totul este la timpul prezent, mai târziu văd ei, se descurcă cumva.

         Maturitate - când începi să îți asumi rezultatele acțiunilor tale, când asculți sfaturile celor din jur, evaluezi, înveți si apoi decizi. Când poți amâna recompensa imediată pentru un beneficiu viitor mai mare sau mai important. Când nu mai este vorba despre orgolii ci despre o viața trăită conform cu valorile și obiectivele personale.

Imaturitatea emoțională și relația cu banii

Hai să facem o paralelă între comportamentele financiare ale unei persoane imature emoțional versus cele ale uneia mature în relația cu banii:


1. Cheltuieli impulsive vs. Cheltuieli planificate

Imatur:

Cheltuie bani pe lucruri de care nu are nevoie pentru a obține satisfacție / plăcere imediată sau pentru a compensa sentimentele de frustrare și tristețe. Face cumpărături impulsive fără să se gândească la buget sau consecințe ulterioare.  Decizii impulsive privind achizițiile mari sau din contră decizii luate de altcineva pentru ei, imitarea celor din jur.

Matur:

Planifică achizițiile cumpărând ce este necesar și ceea ce este aliniat cu valorile personale.

Își stabilește / decide un buget și se ține de el, evaluând fiecare cheltuială în funcție de priorități și necesități. Pentru că știe ce îl/o face fericit și știe ce își dorește pentru viitor. Poate amâna recompensa de moment pentru un bine mai mare în viitor.


2. Lipsa economiilor vs. Economisire regulată

Imatur:

Nu pune bani deoparte pentru viitor sau situații de urgență. Trăiește de la un salariu la altul, fără să-și facă rezerve financiare pentru că totul este despre acum sau oricum nu poate / nu are, alții pot dar ea/el nu.

Matur:

Economisește constant o parte din venituri pentru viitor și pentru situații neprevăzute.

Are un fond de urgență și contribuie regulat la economii și investiții, alege echilibrul și siguranța financiară în detrimentul plăcerii imediate. Lipsa economiilor este determinată, de cele mai multe ori, NU de lipsa veniturilor ci de lipsa disciplinei.


3. Ignorarea datoriilor vs. Gestionarea responsabilă a datoriilor

Imatur:

Nu plătește datoriile la timp sau achita cele existente apoi creează altele noi și mai mari. Își crește cheltuielile într-un ritm mai rapid decât veniturile. Evită să se gândească la datoriile pe care le are, sperând că problemele se vor rezolva de la sine sau că, cumva, altcineva se va ocupa.

Matur:

Plătește facturile și datoriile la timp, evita crearea de datorii nenecesare. Are un plan clar pentru a-și gestiona și reduce datoriile, prioritizând rambursarea acestora. La oamenii maturi vom vedea puține datorii, de obicei planificate pentru investiții după o evaluare a riscurilor și randamentelor.


4. Lipsa planificării financiare vs. Planificare financiară

Imatur:

Nu are un plan sau obiective financiare clare. Nu știe ce vrea peste 1, 2, 5 sau 10 ani. Neavând un obiectiv nu are nici o strategie pentru a-și asigura stabilitatea financiară.

Trăiește momentul prezent fără să se gândească la impactul pe termen lung al deciziilor financiare.

Matur:

Își stabilește obiective financiare pe termen scurt și lung. Știe ce este cu adevărat important pentru el/ea și familia sa.  Creează urmează un plan financiar pentru a atinge aceste obiective, luând decizii informate, responsabile și asumate.


5. Dependența de alții vs Responsabilitatea financiară

Imatur:

Se bazează pe familie, prieteni sau parteneri pentru ajutor financiar. Ei sunt fondul lui/ei de rezervă.

Nu își asumă responsabilitatea pentru situația sa financiară, de obicei este de vină statul/ societatea/ patronul/ părinții. Această atitudine de neputință generează adesea tensiuni în cadrul relațiilor cu cei apropiați.

Matur:

Nu se bazează pe alții pentru suport financiar. Își asumă responsabilitatea pentru situația sa financiară și ia măsuri pentru a-și asigura stabilitatea financiară pe termen lung. Știe ce vrea și la ce este dispus să renunțe în prezent pentru un viitor mai bun.


Imaturitatea emoțională și relația cu banii

Strategii de creștere a maturității în relație cu banii:


1.        Educație financiară: învățând principiile de bază ale finanțelor personale cum ar fi bugetarea, economisirea și investițiile dezvoltăm obiceiuri financiare sănătoase.

Sunt foarte multe informații gratuite care pot ajută oamenii să înțeleagă cum își pot gestiona banii mai eficient. Averea este determinată de câți bani îți rămân la final de lună nu de cât ai cheltuit în timpul acesteia.

2.        Rezolvă conflictele interioare care te macină, rupe lanțul dependențelor emoționale, așază relația cu trecutul în echilibru și vei avea echilibru în prezent. Când nu trăim sub imperiul emoțiilor putem lua decizii financiare mai raționale și mai bine gândite.

3.        Consiliere financiară: discuțiile cu un consilier financiar oferă ghidare și suport pentru a crea un plan financiar solid și pentru a învăța cum să gestionăm datoriile și economiile.

4.        Crearea unui buget și respectarea acestuia. Bugetul este primul pas, este radiografia stării în care ești acum și planul pentru viitor. Bugetul este manifestarea puterii personale, îți oferă un cadru clar pentru gestionarea banilor și reducând impulsivitatea în cheltuieli.

5.        Setarea de obiective financiare clare. E nevoie de puțină introspecție aici, ce îți dorești pentru viitor? Cum ai vrea să fie viața ta în 2-5 ani, transformă visul în cifre și apoi ai DE CE-ul necesar. Când ai obiective aliniate cu valorile tale și când te poți vedea peste câțiva ani devine mai ușor să economisești și să investești.

Din păcate imaturitatea emoțională în gestionarea banilor poate duce la probleme financiare grave. Datoriile acumulate, lipsa economiilor și incapacitatea de a planifica pentru viitor pot afecta stabilitatea financiară a oricui. Iar stresul financiar agravează dezechilibrul emoțional.

Sănătatea începe cu înțelegerea cauzelor și manifestărilor acestei imaturități  (auto-reflecția) apoi adoptarea unor strategii de îmbunătățire (educația) rezultând un viitor financiar mai stabil și sigur.


Succes

22 views0 comments

Komentáře


Newsletter

Abonează-te și vei primi GRATUIT e-Book-ul  "Preia controlul banilor tăi"

Mulțumesc pentru abonare!

@2023 by Gânduri și Bani
  • Facebook
  • LinkedIn
Toate drepturile rezervate ION GEORGETA 2023
bottom of page