Ce este frica?
Frica este un mecanism de supraviețuire ce apare ca răspunsul unui om la o amenințare concretă, de obicei negativă.
Frica este legată de anxietate. Aceasta depinde de persoană și poate varia de la prudență la fobie și paranoia. (Wikipedia)Frica este starea de adâncă neliniște și tulburare provocată de un pericol real sau imaginar (Dex).
Deci frica este doar o emoție care contextual poate fi potrivită (gen te aleargă o ceată de câini sau ești într-o pădure noaptea și se aud niște zgomote puternice în apropiere) sau nepotrivită (gen nu ai primit suficiente like-uri pe Facebook și simți cum ești exclus din trib sau șeful este stresat și te cheamă la el în birou iar tu ești deja panicat).
Emoțiile în sine sunt date să fie trăite, nu ignorate, nu înțelese, nu înfruntate. Înțelegem doar ce le generează și cum le putem gestiona. Dacă acordam atenție mesajului din spate putem accepta ce trăim cu seninătate, scădea intensitatea și mergem mai departe.
Cum putem „dansa” cu frica?
Primul pas: Aflăm mesajul. Oare ce vrea să-mi transmită?Nu am încă suficiente resurse, tradus in „nu sunt in stare”.
Nu am claritatea pașilor/etapelor de urmat, tradus in "nu știu cum si ce să fac".
Frica de eșec / perfecționismul.
Dacă eșuez ceva groaznic se va întâmplă, toți vor fi dezamăgiți. Rezultatul nu va fi cum mi-l imaginez, conform cu așteptările mele.
Pasul doi. Înţelegem cu adevărat mesajul şi consolidăm resursele necesare, continuăm întrebările:
Atașamentul față de rezultat.
Nu am resursele și abilitățile necesare.
Analizează ce e probabil versus ce e posibil. Multe lucruri sunt probabile dar oare chiar toate sunt și posibile?
Frica de eșec.
Întrebări bonus:
Chiar dacă voi eşua, ce voi învăţa în proces? Ce abilităti voi câştiga? Cum le pot folosi în viitor? Dacă nu fac nimic, peste cinci ani privind înapoi, ce voi regreta?
Care va fi costul inacţiunii mele?
Dacă un proiect nou nu generează nici o emoţie, înseamnă că vei ieşi din zona de confort şi nu este o oportunitate de creştere, nu îţi va aduce o plus valoare.
Dacă un proiect nou transmite o stare de anxietate prea puternică, e foarte posibil să nu ai încă resursele necesare, deci segmentezi obiectivul, acumularea resurselor lipsă devin noile obiective.
Dacă un proiect nou transmite o stare moderată de anxietate, e ok, ieși din zona de confort dar ai resurse, doar trebuie accesate.
Disclamer: articolul face referire strict la frică/starea de anxietate manifestată in realizarea obiectivelor, sentimentul se analizează contextual.
Comments