Economisirea este un pas obligatoriu in drumul spre prosperitate, oricât de plictisitor ar părea procesul în sine. Nu prea poţi creşte banii tăi dacă mai întâi nu te poţi disciplina să îi pui deoparte.
Vreau să economisesc, dar nu reuseşc!
Vreau să economisesc, dar nu am din ce!
Vreau să economisesc, dar mereu apare câte ceva!
Toate de mai sus sunt adevărate!
Ştiu cât de greu poate fi, cât de obositor poate fi să vezi că la final de lună nu rămâne nimic de pus deoparte. Voi prezenta mai jos cum putem să facem paşii esenţiali pentru a reuşi să contruieşti un fond de economii.
În primul rând a economisi, presupune să fi disciplinat şi consecvent. Presupune o viziune pe un termen mai lung decăt săptamâna sau luna viitoare. Este despre mai mult decât să am până la salariul următor. Ce aşteptări ai de la viitor? Unde te vezi peste un an? Dar cinci?
A face acţiunile necesare pentru a pune banii deoparte presupune ca economisirea să fie o prioritate de viaţă, dacă rămâne opţională atunci pusul de bani deoparte e relativ şi deci vedem la final de lună dacă mai rămâne ceva. Sună dur, dar nu judec pe nimeni, doar explic că întotdeuna vor fi bani pentru priorităţi dar nu vor fi pentru lucrurile opţionale.
Cum faci din economisire o prioritate? Este o decizie, tu hotărăşti, tu eşti responsabil. Dar ca să poţi lua acestă decizie şi să fi determinat, este esenţial să îţi stabileşti Scopul / ”De ce-ul” tău. De ce vrei să economiseşti? Care este scopul pentru care pui bani deoparte?
Banii în sine nu au nici o valoare, valoarea este dată de scopul ataşat lor. Deci dă banilor un scop mai înalt. Revizuieşte valorile personale, ce te face fericit? Nu ce te anesteziază pe termen scurt.
Practic, stabileşte obiective pe termen scurt, eu le zic Bombe cu ceas, şi pe termen lung asociate cu viziunea asupra viitorului tău. Ai grijă ce Bombe cu ceas îţi setezi, cumpără active, nu pasive.
Ce înseamnă asta? Poate alegi să strângi bani pentru un curs de perfecţionare în loc de un ceas sau un telefon. Acel curs poate să îţi aducă mai mulţi bani în viitor. În timp ce acel ceas sau telefon doar vor pierde din valoare. Străngi pentru o vacanţă, poate alegi o locaţie mai ieftină şi diferenţa o reorientezi către obiectivele pe termen lung.
Odată ce ţi-ai stabilit ”De Ce-ul”, lucrurile vor avea mult mai mult sens.
Abia acum putem trece la metode sigure de economisire.
1. Ziua fără portofel – cum e să nu cheltui nimic o zi? Dar 2? Dar 3?
Imaginează-ți că portofelul tău își ia o vacanță, iar tu trebuie să supraviețuiești o zi întreagă fără să cheltuiești niciun ban. Provocarea e simplă: într-o zi pe săptămână, pune cardurile deoparte și vezi ce poți face fără să plătești nimic. Plimbă-te în parc, citește o carte pe care deja o ai, gătește ceva cu ce ai prin frigider. Grijă mare însă nu compensa cu o zi înainte, nu trişa!!
2. Maratonul „fără shopping”
Fă un experiment, încearcă să nu cumperi nimic timp de o lună (evident în afară de strictul necesar). Gândește-te la asta ca la o competiție cu tine însuți. Îți place acea rochie nouă? Las-o acolo și vezi cât de mândră te vei simți când reușești să o eviți. Este ca un antrenament pentru autocontrol!
3. Aplică regula „minim 24 de ore”
Când cumperi ceva neesenţial, peste 100 -200 lei, oprește-te un moment și aplică regula „24 de ore”. Pune produsul în coșul virtual sau pe lista de dorințe și așteaptă o zi. După 24 de ore, întreabă-te dacă chiar ai nevoie de acel lucru.
Întrebări de clarificare: „Am cu adevărat nevoie de asta?”, „De ce il cumpăr?”, „Dar dacă aş cumpăra ceva mai ieftin?”
4. Planifică-ți mesele
Când vine vorba de mâncare, planificarea este cheia. Risipa de mâncare în Romanie este enormă, cumpărăm multe şi apoi aruncăm. Planifică mesele, cumpără pe bază de listă şi pregătește din timp mâncăruri pe care să le poți încălzi rapid. Gătește o cantitate mai mare de mâncare și pune porții la congelator. Fă de mancare pentru cel puţin 2 zile.
5. Limitează abonamentele
Ai abonamente multiple la platforme de streaming, fitness sau alte servicii? Analizează ce folosești cu adevărat și taie din cheltuieli. Poți să anulezi unele abonamente temporar și să revii doar la ce e esențial. Optimizea-ză abonementele la internet şi telefon.
6. Cumpără cărţi în format digital în loc de cartile clasice
Ebook-urile sunt mai ieftine decât cărţile format clasic pentru că nu includ cheltuieli de printera, depozitare şi transport. Mai mult, Kindle-urile imită foarte bine paginile printate, astfel încât să nu îţi obosească ochii. Dacă îţi place să citeşti îţi vei recupera investiţia repede. Eu însă recunosc că sunt fac cărţi în format clasic, pe care încerc să le cumpăr cât mai mult la reduceri.
7. Evită să te ataşezi de o un anumit brand sau marcă. Fii deschis la opţiuni mai ieftine, care uneori sunt şi mai de calitate.
Principiul se aplică la tot ce cumpărăm, de la haine la electonice şi electorcasnice sau chiar mâncare. Vrei să îţi iei un frigider, dacă ai găsit un produs care iţi place, dar preţul este peste bugetul tău, şansele sunt să gaseşti altul, la fel de bun ca primul, la un preţ mai mic. Trebuie doar să cauţi.
8. Cumpărături de sezon invers
Cumpără hainele de iarnă vara şi invers! Hainele și echipamentele de sezon sunt adesea mult mai ieftine când nu sunt în cerere. Același lucru e valabil și pentru echipamentele de vară – le vei găsi la reducere în lunile reci.
9. „Shop your closet”
Înainte să cumperi haine noi, scotocește bine prin dulapul tău. Vei descoperi haine pe care poate ai uitat că le ai și pe care le poți combina în ținute noi.
10. Vânează reduceri și cupoane
Vânează reduceri! Fă-ți conturi pe site-urile care oferă cupoane și oferte speciale. Poți economisi sume considerabile folosind coduri de reducere.
11. Economisește energia şi economisești bani
Fii atent la consumul de energie. Stinge luminile când ieși din cameră, scoate din priză aparatele electronice pe care nu le folosești. Dezgheaţă şi goleşte frigiderul înainte să pleci în vacanţă.
12. Ieşirile pe buget
Când ieşi cu prietenii, stabileşte un buget de ieşeală, poţi merge mai departe şi să iei cu tine doar acea sumă (stai pe cash). Aşa vei ştii dacă să comanzi şi desertul şi al doilea cocktail sau să te opreşti.
13. Ia-ti o maşină mai ieftină şi cu consum mai mic.
Maşina poate fi o gaură neagră pentru banii tăi, o maşină scumpă înseamnă asigurari mai scumpe (păi la câţi bani ai dat pe ea, îţi trebuie CASCO), reparaţiile sunt mai scumpe, plinul costă, trebuie să ai un sistem de siguranţă şi tot aşa. Cu o maşină mai ieftină şi consum mic, nu mai are rost descriu, se va simţi diferenţa de costuri.
14. Cumpărături cu listă strictă
Când mergi la cumpărături, fă o listă și respect-o! Evită zonele cu tentații precum snack-urile sau articolele „promoționale” care nu îți sunt necesare.
15. Cumpără second-hand
Dacă ai nevoie de ceva, verifică mai întâi magazinele second-hand sau aplicațiile de vânzare de produse folosite. Adesea, poți găsi obiecte aproape noi la prețuri foarte mici.
16. Vinde ce nu mai foloseşti
Sigur, dacă te uiţi prin prin casa (decoraţiuni, haine, mobilier, electrocasnice, cărţi) vei da peste o întreagă lista de obiecte care zac degeaba deşi sunt funcţionale. Pur şi sinplu te-ai plictisit de ele sau le-ai inlocuit cu altele mai performante, un lucru e sigur – altcineva are nevoie de ele, iar tu poţi câştiga nişte bani.
Când îţi asumi responsabilitatea acţiunilor şi a vieţii tale în general atunci ai şansa să faci schimbarea, atât timp cât dai vina pe ceilalţi (şef, părinţi, soţ, viaţa, guvern) va fi foarte greu să ai rezultate. Fii responsabil, renunţă la scuze şi fă primul pas!!
Comments