Cinci atitudini care îți vor aduce prosperitatea!
Acum ceva timp, o persoană, care pentru mine este o figură de autoritate, a făcut următoarea afirmație „în Romania vremurilor de acum, cel puțin la orașe, sărăcia este o alegere”. Inițial m-am răzvrătit, cum poți sa spui așa ceva? Toți oamenii care muncesc de dimineața până seara pe salariul minim pe economie aleg să trăiască așa. Nu e adevărat!
Dar pentru că am mult respect pentru persoana respectivă am ales să nu îmi exprim opiniile ci să analizez mai profund. Am luat cu mine mesajul, l-am întors pe toate fețele și apoi am înțeles.
DA este o alegere însă nu neapărat CONȘTIENTĂ.
Plecăm „din fabrică”, respectiv copilărie, cu niște setări / tipare mentale, opera oamenilor care ne-au crescut sau influențat, și ei trăind tot pe pilot automat, apoi mergem prin viată fără să le contestam, fără să știm că poate fi și altfel, sau dacă știm fără să încercam să schimbăm ceva.
Abundă internetul de informații teoretice și practice (bine sunt și multe porcarii) și atunci de ce nu progresăm? De ce nu le utilizăm?
Concluzia, fără o minte echilibrată, structurată, orientată spre prosperitate și acumulare nu vei ajunge niciodată bogat.
Cât timp mentalitatea este de Consumator și nu de Producător-Investitor, vei fi sărac.
Iată mai jos cinci elemente de mindset care te vor susține în drumul spre prosperitatea financiară și personală.
1. Mindset / mentalitate de creștere
Elementul esențial când vorbim despre bani NU este Venitul ci Factorul de Acumulare. Venitul vine și trece, dacă la final de zi nu ai rămas cu nimic ești sărac.
Prosperitatea se evaluează în Averea Neta, nu Venituri. Oamenii bogați vorbesc nu de cât câștigă ci despre ce avere au. Mentalitatea de creștere te ajută să vezi în perspectivă, să reziști tentației de a alege plăcerile imediate și să înțelegi beneficiile acumulării pe termen lung.
Același lucru este valabil și pentru partea de cunoștințe / abilitați/ dezvoltare. Contează ce cunoștințe noi ai acumulat / aprofundat, cum ți-ai dezvoltat abilitățile, ce poți face azi mai bine ca ieri, nu cursurile pe care le-ai bifat sau timpul pierdut fără nici un rezultat.
Exerciții de conștientizare, răspunde le următoarele întrebări:
Ce ai învățat in ultimii 3 ani nou care iți poate genera venituri suplimentare?
Ce știi să faci acum mai bine sau mai repede față de acum 3 ani?
Cu cât sunt mai mari veniturile tale în prezent versus acum 10 ani? Sau de câte ori ți-au crescut veniturile în ultimii 10 ani? Dacă creșterea este de până 50% ar trebui sa-ți pui niște întrebări.
Cu cât este mai mare averea ta netă acum versus în urmă cu 10 ani?
2. Autonomie și Responsabilitate
Tot ce ai in viața ta, în acest moment, plăcut / de care ești mândru/ă sau mai puțin plăcut, pe orice palier (financiar sau personal) este rezultatul unei acțiunii sau a lipsei unei acțiuni personale din trecut. Esențialul în această conștientizare este recăpătarea puterii personale, dacă eu am creat realitatea în care trăiesc, EU sunt responsabil de ea, tot EU pot să o schimb. Că e mai greu sau mai ușor, asta poate diferi de la o persoană la alta, însă EU am puterea de a face ceva.
Autonomia presupune o independență în gândire și acțiune. Nu înseamnă că nu mai asculți sfaturile celor mai competenți ca tine, că nu te consulți, nu înveți, nu validezi cea ce faci cu experți, dar după ce ai ascultat toate sfaturile și te-ai documentat, la final, TU analizezi și decizi si îți asumi.
Exerciții de conștientizare, răspunde la următoarele 3 întrebări:
Ce este sub controlul tău în aria ta profesională? Exemplu: să îți crești cunoștințele, să îți îmbunătățești legăturile cu superiorii, să te implici în mai multe proiecte. Să îți cauți alt job dacă la cel actual nu ai șanse de creștere.
Ce este sub controlul tău în aria financiară? Exemplu: pot economisii, pot să-mi cresc veniturile, pot sa-mi fac un buget.
Analizează 3-5 acțiuni mai importante efectuate în ultimii 3 ani? Cum a fost procesul de decizie și cine a hotărât cum vei proceda? Poți să îți asumi decizia?
3. Gândire strategică și viziune pe termen lung
Oamenii foarte săraci gândesc pe zile, pentru ei e important să aibă ce pune pe masă azi.
Oamenii săraci și clasa medie, gândesc pe luni, de la salariu la salariu.
Oamenii peste medie gândesc și își planifică acțiunile pe ani.
Oamenii prosperi gândesc pe zeci de ani, uneori chiar mai mult când vorbim de Misiunea Personală.
Și apoi intervine gândirea strategică “if then” / “dacă fac asta apoi urmează asta”.
Gândirea strategică presupune o etapizare a acțiunilor, prin care urmărești să faci anumiți pași succesivi pentru a ajunge la Obiectivul tău.
Viziunea îți dă Obiectivul iar Gândirea strategică îți dă pașii.
Exemplu: vreau să-mi schimb serviciul. De ce? Ce urmărești pe termen de 5 ani? Ce pași vei urma?
Exerciții de conștientizare, răspunde le următoarele 3 întrebări:
Cum vezi etapele următoare pentru creșterea venitului tău? Detaliere pe fiecare în parte.
Unde te vezi din punct de vedere financiar peste 5 ani, in valori concrete? Adică cu cât va fi mai mare venitul ca acum?
Ce cursuri / informații noi / abilități intenționezi să acumulezi în următoarele 6 luni? De ce?
4. Optimismul, cu controlul riscului
A fi optimist nu înseamnă a fi prost și a-ți asuma riscuri, pe principiul „Mă descurc eu cumva”.
Însă, ești pesimist? Ok, cu ce te ajută aceasta atitudine?
Când ești pesimist orice inițiativă se lovește de propria mentalitate, “nu va merge”/ “nu o să-mi iasă” / “nimic nu merge in țara asta” / “cine sunt eu să reușesc”.
Gândirea sănătoasă implică un optimism, știi că se poate, cu un control al riscului. Nu te arunci cu capul înainte, îți faci o strategie, te informezi, te educi.
Exemplu, vrei să îți mărești salariul
Pesimistul, nu se poate, nu are rost să încerc
Optimistul, cer mărirea și văd eu ce se întâmplă după
Optimistul cu controlul riscului. Îmi evaluez întâi capacitățile, ce trebuie să îmbunătățesc și ce trebuie să mai învăț. Sunt capabil sau dispus să susțin presiunea care vine la pachet cu mai multă responsabilitate? Am șanse să îmi iasă, sunt pregătit să merg mai departe și oricum voi fi învățat ceva nou la final.
5. Fă primul pas!!
Deși pare că intră în contradicție cu gândirea strategică, nu este.
Dacă rămâi doar în mental, doar la nivel teoretic, de învățare și planificare, așteptând să știi tot sau momentul perfect, vei bate pasul pe loc și nu vei face / realiza nimic.
Oricâte ai știi, oricât te-ai documenta, oricât ai planifica dacă nu faci nimic concret, nu se va materializa / întâmpla.
FĂ primul pas, cât de mic!!
Până nu faci primul pas nu știi dacă ceea ce faci / produci / livrezi e valoros / bine sau nu. Încrederea în sine vine și crește cu acțiunea, făcând îți dai seama că poți. Iar curajul se manifestă doar în prezența fricii. Dacă ai curaj nu înseamnă că nu îți este frică ci că știi cum să o gestionezi.
Gândește, planifică, educă-te dar dă-i drumul la treabă!!
Exerciții de pornire, răspunde le următoarele întrebări:
Care este cel mai mic pas pentru realizarea obiectivului tău? Când îl poți face?
Care sunt următorii cinci pași? Cât durează fiecare? Când îi poți face?
Care este worst case scenario / cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Dacă se întâmplă ce vei face?
Dacă nu iese cu ce beneficii ai rămas după proces?
Comments