Pentru cei ce vor să investească pe piața de capital / bursă taxele sunt un aspect important de care trebuie ținut cont. Cunoașterea impactului impozitelor in investițiile noastre ne ajută să luăm decizii informate și să rămânem cu mai mulți bani în cont.
Le vom lua pe rând.
1. Vânzarea titlurilor de valoare (adică acțiuni, obligațiuni, ETF-uri).
Începând cu 1 ianuarie 2023:
Dacă brokerul este rezident fiscal român sau nerezident cu sediu permanent în România, avem:
1% asupra fiecărui câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și vândute într-o perioadă mai mare de 365 de zile / 1 an, inclusiv, de la data dobândirii;
3% asupra fiecărui câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și vândute într-o perioadă mai mică de 365 de zile / 1 an de la data dobândirii.
Pierderile obținute din vânzarea titlurilor de valoare NU se reportează și NU se compensează, acestea reprezentând pierderi DEFINITIVE ale investitorului.
Brokerul va reține, va declara și va plăti impozitul pentru veniturile obținute din vânzarea titlurilor de valoare (acțiuni/ETF-uri cu deținere) în numele investitorului.
Deci dacă am cumpărat o unitate dintr-un ETF prin XTB (broker cu sediu permanent in România) și o vindem în mai puțin de 1 an, vom plăti un impozit de 3% pe diferența între prețul de cumpărare și cel de vânzare.
Dacă o vindem după mai mult de 1 an vom plăti un impozit de 1% pe diferența între prețul de cumpărare și cel de vânzare.
Noi nu declarăm nimic pentru ca Brokerul se ocupă de tot.
Va trebui să ținem evidența acestor venituri pentru a calcula dacă ne încadrăm la plata CASS.
Daca brokerul NU este e rezident român sau nerezident cu un sediu permanent în România, avem:
Impozit de 10% din câștigul/pierderile nete anuale din transferul titlurilor de valoare
Pierderile fiscale pot fi utilizate pentru a compensa câștiguri viitoare (EXCLUSIV între CATEGORII de venituri IDENTICE obținute din aceeași țară), în anul stabilirii câștigului, precum și în următorii 7 ani calendaristici.
Obligația calcului, declarării și plății impozitului revine investitorului.
Deci dacă am cumpărat o unitate dintr-un ETF prin Interactive Brokers care nu este rezident si nu are sediu permanent in România și o vindem în profit vom plăti un impozit de 10% pe diferența între prețul de cumpărare și cel de vânzare.
Practic, se calculează câștigul/pierderile pe an din vânzările de acțiuni și se declară prin intermediul Declarației Unice (formularul 212). Impozitul se aplică la profitul anual.
Marele avantaj, pentru investitorii care tranzacționează printr-un broker fără rezidență sau sediu in Romania este că, dacă au pierderi din vânzări de acțiuni le pot compensa cu profiturile pe următorii 7 ani tot din vânzări tot de acțiuni.
2. Dividendele.
Începând cu 1 ianuarie 2023, dividendele sunt impozitate cu o cotă de 8%.
Dacă compania plătitoare de dividende este din Romania:
În acest caz impozitul se reține la sursă.
Asta înseamnă că firma care distribuie dividendul va calcula, reține și plăti impozitul în numele investitorului. Iar acesta va primii în contul brokerului unde are acțiunile respective valoarea netă a dividendului (100%-8%= 92%).
Dacă compania sau ETF-ul plătitoare de dividende NU sunt din România lucrurile sunt puțin mai complicate.
Obligația de calcul, declarare și plată a impozitul îi revine investitorului.
Declararea se efectuează prin intermediul Declarației Unice (formularul 212) ce se depune până la 25 mai a anului următor celui în care ați obținut veniturile (ex. 25 mai 2024 pentru tranzacțiile efectuate în 2023).
Impozitul depinde de regulile de taxare din țara unde compania plătitoare de dividende își are sediul și dacă România are semnat Acord de evitare a dublei impuneri cu aceasta. Din fericire România stă destul de bine la acest capitol. Lista țărilor cu care România are semnate acorduri de evitare a dublei impuneri o găsim pe site-ul ANAF. Altfel riscăm să plătim impozit de doua ori.
Cei care nu au timp sau înclinație să studieze aceste aspecte fiscale și care investesc în ETF-uri din străinătate, pot evita complicațiile alegând un ETF cu acumulare (reinvestirea automata a dividendelor) în locul unuia cu distribuire.
În afara impozitului pe venit, este important de verificat dacă ne încadrăm la plata CASS.
Știu că sună complicat, vă recomand să citiți cu atenție regulile și ele vor deveni mai clare și mai ușor de asimilat.
Investiții diversificate!
Comments