Cum poţi să trăiești dintr-un portofoliu plătitor de dividende?
Când te-ai decis să începi investiţiile pe bursă, cele mai simple metode sunt prin fondurile mutuale şi apoi ETF-uri. Însâ mai exită o metodă, întradevăr puţin mai solicitantă în prima fază, dar care este o opţiune foarte interesantă în funcţie de obiectivele fiecăruia.
Dividend growth investing (DGI) este o metodă ce presupune investiția în companii care au plătit dividende în mod constant în ultimii 10, 15, 25, 50 ani, și mai mult au crescut regulat valoarea acestora. Acestea vor fi companii solide, mature, cu o volatilitate scăzută în piaţă de la care ne așteptăm să continue să își crească dividendul și pe viitor.
Strategia nu este nici mai bună nici mai rea decât altele, ci doar se potrivește sau nu profilului vostru de investitor, toleranței la risc și obiectivele financiare.
Începutul va fi puțin mai greu, acest portofoliu se crește în timp, abia în câțiva ani veți începe să aveți rezultate palpabile în ceea ce privește dividendele și, reinvestind, bulgărele dobânzii compuse va fi pus în mișcare. Ca în orice strategie solidă de investiții, bunăstarea nu apare peste noapte, însă va asigura un venit lunar, când vei dori să trăiești din veniturile pasive.
DGI este o metodă semi-pasivă, necesitând câteva etape de analiză:
Analiza inițială pentru selecția companiilor. Identificarea acelor companii care au un istoric solid de creștere a dividendelor.
Revizuirea periodică: deși vorbim în general de companii stabile, este totuși necesar să monitorizați periodic performanța companiilor și să ajustați portofoliul, dacă este necesar. Revizuirea semi-anuală va include vânzarea companiilor care nu mai îndeplinesc criteriile de creștere a dividendelor și adăugarea de noi companii promițătoare.
Reinvestirea dividendelor: în acest caz este necesară disciplina în a reinvesti banii primiți ca dividende. Doar făcând acest pas veţi beneficia de efectul de creştere compus.
Iată 4 elemente cheie ce ar trebui analizate când parcurgem etapa de identificare a companiilor pentru un portofoliu plătitor de dividende:
1. Dividend Yield = dividende anuale per acțiune / preț pe acțiune
Dividend yield reprezintă randamentul dividendului, adică cât la sută reprezintă dividendul din preţul plătit pe acțiune. El reflectă cât de atractiv este dividendul oferit de o companie în raport cu prețul acțiunilor sale.
Exemplu: dacă pentru o acțiune veţi primi un dividend de 4 USD și prețul acesteia a fost 40 USD, atunci dividend yield este de 4 /40 = 0,10. Faceţi conversia din zecimala în procent și obțineţi un randament al dividendelor de 10%. Dacă aveţi 10 acțiuni veţi primi 100 USD dividend.
Ce factori afectează randamentul dividendelor?
Există mulți factori care influențează randamentul dividendelor, cum ar fi condițiile generale ale pieței, prețul acțiunii și performanța companiei.
Randamentul dividendului este în contrasens cu prețul acțiunii: când prețul acțiunii crește dividend yield scade și când prețul scade dividend yield crește. O scădere a randamentului dividendelor cauzată de creşterea preţului acțiunilor nu este neapărat un lucru rău. S-ar putea ca aprecierea câştigată în urma creșterii prețului acțiunilor să compenseze un randament mai scăzut al dividendelor.
Cam spre ce dividend yield ar trebui să ne orientăm?
Randamentele de la 2% la 6% sunt în general considerate a fi optime, dar există o mulțime de factori de luat în considerare atunci când decideți dacă randamentul unei acțiuni îl face o investiție bună, mai ales propriile obiective de investiții.
Ca şi etapă în viaţă cu cât vă apropiaţi de vârsta de retragere din activitate, este posibil să căutați să vă construiți un portofoliu de active generatoare de venituri constante. Investitorii din această tabără preferă dividende cu randamente bune, de încredere și durabile pe termen lung. În schimb tinerii, având orizonturi de timp mai lungi şi apetit mai mare pentru risc, vor dori se concentreze mai mult pe acțiunile de creștere , cu potențial de apreciere a prețurilor în timp.
2. Consistența dividendelor, adică numărul de ani consecutivi și neîntrerupți de plată a dividendelor. Trebuie să urmărim dacă compania a plătit consecvent dividende și mai ales dacă a crescut valoarea lor.
Aici ne putem uita la:
- Dividends Aristocrats: companiile din indicele S&P 500 care au plătit dividende acționarilor și mai ales au crescut valoarea anuală a acestora, în mod constant, timp de cel puțin 25 de ani.
- Dividends Kings: companiile din indicele S&P 500 care au plătit dividend acționarilor și mai ales au crescut valoarea anuală a acestora, în mod constant, timp de cel puțin 50 de ani.
Lista cu aceste companii o puteți găsi la un simplu search pe Google.
3. Payout ratio = (Total dividende / Profitul net) * 100
Rata de plată (Payout ratio) a dividendelor măsoară procentul din profitul net care este distribuit acționarilor sub formă de dividende. Un nivel ridicat al acestui indicator poate însemna că firma reinvestește prea puțini bani înapoi în afacere, plătind relativ mai mult din câștigurile sale sub formă de dividende. În timp această abordare va dăuna afacerii reducănd capacitatea de creştere. Un raport scăzut poate însemna că firma alege să investească mai mulți bani în extinderea afacerii sale.
Payout-ul ideal depinde în mare măsură de tipul de companie şi de sectorul în care aceasta operează.
În general, se consideră valori sănătoase de distribuţie între 35% - 60%.
4. Creșterea medie a dividendelor pe ultimii 5 ani (Dividend Growth Rate - DGR), media anualizată de creştere a dividendelor în ultimii 5 ani. Creșterea dividendului este probabil cel mai important pilon al acestei strategii, așa că această rată de creștere a dividendului este foarte importantă.
De aşteptat este ca această creştere să fie mai mare decât inflaţia istorică din ţara companiei respective. Nu vă uitaţi la rata curentă a inflaţiei din ţara unde sunteţi voi ci unde e compania.
Unde putem vedea evoluţia acestor dividende?
Putem pe site-ul Dividend.com, scriem in search compania căutată şi poi accesăm tabul “Div Growth” .
Avantajele Investiției în Creșterea Dividendelor
Venituri stabile și în creștere: plăți de dividende regulate, care cresc în timp, oferind o sursă de venituri stabilă.
Reinvestirea dividendelor: cumpărând mai multe acțiuni și puteţi beneficia de efectul compus al creșterii investițiilor.
Protecție împotriva inflației: creșterea dividendelor poate ajuta la menținerea puterii de cumpărare în timp, contracarând efectele inflației.
Stabilitate pe termen lung: companiile incluse în această strategie sunt companii mature cu modele de afaceri stabile, oferind astfel o mai mare siguranță pe termen lung.
Măsuri pentru managementul riscului in cazul investiției de tip DGI:
1. Diversificarea:
Evitați să aveți o expunere prea pare pe un singur sector, maxim 15%-20% din portofoliu este suficient. Sectoarele performează diferit în funcție de ciclul economic, nu vrei să fi expus pe un sector grav afectat la următoarea criză economică.
Un portofoliu stabil conține peste 20 de companii, astfel încât să ai expunere de maxim 5% pe fiecare companie. În caz că compania respectivă suferă pierderi portofoliul tău nu va fi afectat în mod semnificativ. De asemenea această diversificare va asigura și intrările de bani constante din dividende.
Diversificare geografică, deși USA este cea mai dezvoltată economie, e bine să aveți un echilibru în portofoliu între companiile din aceasta ţară și restul lumii.
2. Orizontul de timp pentru invetiţii. DGI este o metodă de investiție pe termen lung, minim 10 -15 ani. În acest timp vor alterna perioade de creștere și scădere economică, cu prețul acțiunilor supra-evaluat și sub-evaluat. Investiția constantă și disciplinată este cheia în aceasta metodă.
3. Fondul de siguranță este obligatoriu înainte de a începe orice investiție. Minim căteva luni de cheltuieli asigurate print-un fond de rezervă vă va proteja să vindeţi din acţiuni întu-un moment prost.
4. Monitorizarea companiilor, dacă acestea continuă să respecte criteriile de includere in strategia DGI.
În concluzie, investirea în creșterea dividendelor (DGI) este o modalitate excelentă de a-ți asigura un venit stabil și în creștere pe termen lung. Chiar dacă rezultatele nu apar peste noapte, cu răbdare și disciplină, veţi vedea cum investițiile voastre se dezvoltă și cum veniturile pasive cresc.
Succes
Comments