Activ / investiție sau pasiv / cheltuială?
Pentru a discuta despre eficiența financiară a achiziției unei mașini este necesar să s[ înțelegem anumiți termeni.
1. Ce este un activ?
Un activ, în contabilitate, este un bun tangibil (poți pune mâna pe el) sau intangibil (nu poți pune mâna pe el, exemplu licențe sau drepturi de autor) care vor genera beneficii economice/ bani, în viitor.
În viața noastră este fix același lucru, un activ, e un bun pe care poți pune mâna sau nu, care ne va aduce în viitor bani.
2. Ce este un pasiv?
Un pasiv,în contabilitate, este o datorie, pe termen scurt (sub un an) sau lung (peste un an), generată de un eveniment anterior și pentru a cărei stingere vor fi necesare iesiri de cash. În viața noastră înseamnă bunuri sau servicii achiziționate care ne vor scoate bani din buzunar în viitor.
În ce categorie intră o mașină?
Depinde.
Dacă acea mașină este cumpărată cu scopul de a produce bani (uber, taxi, glovo, te ajută să te deplasezi mai repede pentru business-ul tău) atunci este un activ.
Și aici se pune întrebarea, cât de rentabil este?
Adică dacă banii estimați a fi generați prin folosirea mașinii justifică prețul ei.
Dacă acea mașină este cumpărată cu scopul de a te plimba și nu produci nimic de pe urma ei, atunci este un pasiv. Este o cheltuială mai mică sau mai mare pe care e bine să o înțelegi în adevăratul sens.
Da, îți îmbunătățește viața, dar ia-o ca atare, este o cheltuială pentru confortul tău.
In nici un caz nu este o investiție (cu câteva excepții pentru mașinile de colecție).
Păi investițiile fac parte din marea categorie a activelor, adică aduc bani în viitor, fie prin creșterea valori fie prin generarea de venituri. O mașină nouă își pierde 15%-20% din valoare în clipa în care ai ieșit cu ea pe poarta dealerului. Apoi in următorii ani valoarea scade constant.
Cât te costă o mașină?
Costurile vizibile: combustibil, cauciucuri, ITP, RCA, CASCO, reparații.
Costuri nevăzute: pierderea de valoare.
Câtă mașină îți permiți?
Recomandările specialiștilor sunt:
Cei mai conservatori; mașina să nu depășească veniturile familiei pe 6 luni.
Adică dacă veniturile lunare sunt de 3.000 Euro pe lună, mașina să nu depășească suma de 18.000 Euro
Sau mașina să nu depășească veniturile familiei pe 12 luni din care scădem 10% dacă e cumpărată cash, 20% dacă e cumpărată cu credit și 5% pentru fiecare copil al familiei.
Sună complicat, ce vrea să zică?
O familie cu doi copii, venituri lunare 3000 Euro, cumpără o mașină cu credit.
Venitul pe 12 luni 36.000 euro
Minus marja siguranță 20%, -7.200 euro
Minus marja siguranță copii -3.600 euro
Rămâne 25.200 Euro
E o decizie personală.
Ce mai este o mașină?
Din punct de vedere emoțional mașina poate fi:
Dovada statului social
Pentru unii oameni, o mașină este un mod de a se simți superiori. Asta nu e de râs sau judecat, toți avem in noi nevoia de a fi speciali, e scrisă adânc in creierul nostru și face parte din nevoie de bază (Securitate, Statut, Procreere, Autosuficiența).
Recomandarea mea ar fi, ca fiecare să analizeze cât îl / o costă satisfacerea acestei nevoi, dacă merită și dacă ar putea să o satisfacă altfel. Serotonina, hormonul ce guvernează această nevoie poate fi generat in corp și altfel.
Recompensa după atâta muncă
“Băi da nu oi merita și eu după atâta munca și chin?”. Circuitul recompensei își are sediul în sistemul nostru limbic și hormonul care îl guvernează este dopanima. Recomandarea mea ar fi aceeași ca și mai sus. Analizează dacă merită costul, prezent si viitor. Și mai mult oare nu ai putea să îți iei dopamina din alte activități ce ar putea aduce mai multe satisfacții.
Indiferent ce este mașina pentru tine și oricare ar fi alegerea ta, important este ca achiziția mașinii să fie un proces conștient și asumat.
Comentarios